onsdag 23 november 2011

Flaskpost från P


Flaskpost från P är Jussi Adler-Olsen andra bok på svenska (2011), på danska 2009. 2010 fick hans roman ”Flaskpost från P” Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln, det årets bästa skandinaviska kriminalroman. Det är de slutna, religiösa sekterna som Jehovas vittnen, Guds Barn, Hare Krishna och Scientologerna som är i centrum. I boken heter den ”Moderskyrkan”. Där finns hierarkin, krav på total lydnad, hoten och där finns straffen. Det sista straffet är utstötning, den kan vara det värsta men också det bästa. Ustötningen kan i bästa fall vara räddningen, en frälsning från det onda. De som är inne i sekten är så perversa att de räknar det goda i livet inklusive kärlek mellan människor som utslag av djävulen. De är paranoida och ser fiender, spioner utsända av djävulen överallt för att fresta dem.
Lydnaden måste vara total nerifrån och upp i den mycket hierarkiska organisationen.
På polisstationen finns samma personer som i förra boken boken jag läste, Kvinnan i rummet (2011), (Kvinden i buret (2007) på danska).

Boken inleds med att två kidnappade barn ligger fängslade i ett båthus. Den äldre lyckas få iväg en flaska med ett meddelande skrivit med hans eget blod.
När kriminalinspektör Carl Mørck på omvägar får den gamla flaskposten i sina händer, tror han först att det nästan utplånade nödropet är resultatet av ett grovt pojkstreck. Men efterhand som han och hans civilanställde assistent Hafez el-Assad, invandrare från Syurien, lyckas avkoda mer och mer av brevet, inser de att två pojkar förts bort någon gång på nittiotalet.
Det blir ett nytt fall för Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Avdelningen har också en udda typ, med typiska Aspergers symtom, den ytterst klipska och känsliga sekreteraren Rose Knudsen med ett ogenomträngligt pansar av gothsvart arrogans”. Ibland uppträder hon som sin tvillingsyster Yrsa. Hafez el-Assad är ”nästan” namne med Syriens förre president och den nuvarande presidentens far, Hafez al-Assad. Vet inte vad författaren menar med dett? Ibland slåss han med polisassistenten Samir Ghazi från Irak. Något av gammal släktfejd kanske?

Det blir en mycket spännande avslutning, som man inte kan låta bli att sträckläsa. En nyckelring med ett bowlingklot med en etta på blir det som fäller gärningsmannen till slut.

Författaren förmår blanda de groteska inslagen med mycket humor utan att det ”skär sig”. Kanske kan man tala om svart humor.
Det är Carl Mörck som främst står för humorn. I sitt betraktande av sin omgivning Assad, Rose/Yrsa och de andra men också av sig själv.
Han exfru som tack vare styvsonen Jesper träffat en ny man. Mannen har skäggflätor och heter Gurkmeja och är från Punjab.
Ett slags kompendium av boken. Ytterligare en bok av Adler-Olsen är nu översatt till svenska, Fasanjägarna, som är andra bandet i serien om Carl Mörck och avdelning Q.

Blogg om förra boken: Bäst sedan Millennium.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar