lördag 5 november 2011

Lolita av Vladimir Nabokov


Den andra boken i hösten bokcirkel på Trelleborgs bibliotek är Lolita, en roman av Vladimir Nabokov från 1955 (på svenska 1960). Romanen publicerades först på engelska 1955 i Paris. Senare översatte Nabokov den till ryska. Romanen, med undertiteln En änklings bekännelser, berättas av en medelålders man som använder pseudonymen Humbert Humbert. Humbert skriver sina bekännelser i häktet efter ett mord. Där beskriver han sin livslånga kärlek till vad han kallar nymfetter,
flickor som är på väg in i puberteten, och hur detta styr hela hans existens. Av en slump tar han in hos Charlotte Haze som hyr ut ett rum till honom. Där träffar han dottern Dolores, ”Lo”, som då är 12 år. Hon fångar Humberts intresse så till den grad att han inte drar sig för att gifta sig med modern i syfte att få tillfälle till närhet med Lo. När modern Charlotte dör är inte Humbert sen att utnyttja tillfället och inleder i rollen som ”styvpappa” ett kringflackande liv med Lo. Han gör allt för att kontrollera Los kontakter med andra människor och man får följa hur hans svartsjuka tankar och hur han utvecklar både vanföreställningar och förföljelsemani.
Humbert är gravt alkoholiserad, han drar sig inte ens för att drick sin favorit drink, gin och ananas, under bilturer. Han är ständigt berusad och kan inte hålla kontroll över känslorna särskilt inte de sexuella. För både honom och Dolores Hayes slutar livet med katastrofer.
Första boken i höstens cirkel var Thérèse Raquin av Emile Zola.
Blogg om vårens bokcirkel: Svindlande höjder.
Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar