tisdag 29 november 2011


Svart Himmel

Arnaldur Indridason åttonde bok som översatts till svenska heter Svart himmel och kom för några månader sedan. På isländska ”Svörtuloft”.
Arnaldur Indridason har länge varit Islands populäraste författare och hans böcker har nu utkommit i över trettio länder, tagit sig in på bestsellerlistor i många av dem och sålt i miljontals exemplar.
En gammal vän, Patrekur, från skoltiden söker upp kriminalinspektör Sigurdur Óli för att få hans hjälp. Patrekurs syster och svåger har deltagit i swingerspartyn – partner byten och nu har en av kvinnorna som deltagit i detta börjat med utpressning mot dem.
Sigurdur Òli går motvilligt med på att hjälpa dem och åker till kvinnan för att prata med henne. När han kommer fram upptäcker han att hon precis blivit grovt misshandlat. Medan Sigurdur Óli är där lyckas förövaren fly.
En spännande lättläst deckare som utspelar sig på Island. I förra boken ”Mörka strömmar” var det inspektör Elinborg som var huvudperson, i denna får vi lära känna Sigurdur Óli bättre medan deras chef Erlendur som varit huvudperson i tidigare böcker är bortrest.
Boken handlar också om en äldre man, en halvkriminell uteliggare, som som barn fick en styvfar som utnyttjade honom på alla sätt och som får möjlighet att hämnas på det gruvligaste innan han själv dör.
Sigurdur Oli är intresserad av de isländska affärsmännens framgångar hemma och utomlands, han imponerades av deras handlingskraft och skicklighet och inte minst av deras köp av danska och brittiska företag. Han vill veta mer om varför vissa personer har så gott om pengar så plötsligt. Hans mor, Gagga, är revisor och kan svara. Den helt otroliga tillväxten i den isländska ekonomin bygger nästan uteslutande på utländska lån. En tillväxt som slutade med en ödesdiger krasch 2008
Sigurdur Oli är en av de poliser som vill skipa egen rättvisa. De blir mycket missnöjda med hur ”snäll” rättsväsendet är mot unga män som misshandlar andra svårt. När de släpps efter förhör tipsar de närstående till offret som får chans att ha hämnd.
Ett slags kompendium av boken.
Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason:
Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter 091204,Mörka strömmar, 110419.
Recensioner:
Örjan Abrahamsson i Corren: ”Främst ett porträtt av en osympatisk människa”.
Lennart Högman i DAST: ”Den står sig mycket väl”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar