torsdag 1 december 2011

Tjuvarnas jul, en lovande inledning


Årets julkalender ”Tjuvarnas jul” är en saga i Charles Dickens anda, inspelad i gammal miljö på Skansen. Ett kriminellt gäng lett av pirathövdingen Madame och som bor i ett tjuvnäste i staden underjord har specialiserat sig på att stjäla julklappar. En av hennes tjuvar är den misslyckade trashanken Kurre, ficktjuven med hål i fickan. Han får besök av den föräldralösa flickan Charlie som med för papper på att hon är hans dotter. Först försöker han lämna henne på Himmelska fröjdens barnhem men får så dåligt samvete att han hämtar henne tillbaka.
Första avsnittet var absolut sevärt och jag är frestad att se fler avsnitt. Den 10-åriga Tea Stjärne, en verklig stjärna, gör en mycket bra prestation som Charlie. Liksom Gustaf Hammarsten som ”Kurre”. Andra skådespelare är Elisabet Carlsson och Claes Månsson, som den girige barnhemsföreståndaren.

Julkalenders hemsida. Tjuvarnas jul på Facebook.
Tjuvarnas jul på Facebook. Tea Stjärne på Wikipedia. Tea Stjärne på Facebook.

Recension i:
NSK: ”Läskigt och kul i Tjuvarnas jul”,
SvD: ”Julkalender med klassikerpotential”,
Allehanda: ”Julkalender – en saga i Dickens anda”.

Bildtext, ovan till vänster: Bert Gradin, Gustaf Hammarsten, Tea Stjärne, Siw Carlsson, Calle Carlswärd och Maria Kim i ”Tjuvarnas jul”.
Julkalendern på Radion: ”Allt du önskar”.

Bloggar om tidigare julkalendrar: Hotell Gyllene Knorren 2010, Superhjältekul 2009, En riktig jul 2007, Lassemajas detektivbyrå 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar