söndag 4 december 2011


Sveriges 100 mäktigaste

Tidskriften Fokus har presenterat sin årliga lista över Sveriges hundra mäktigaste personer.
Fredrik Reinfeldt är etta och Anders Borg är tvåa, precis som i fjol, Jan Björklund har fallit en plats från tre till fyra och Per Schlingmann från 4 till 5, och detta beror på att Annie Löf, centerpartiets nya ordförande har gjort ett jättehopp från plats 62 i fjol till trea 2011.
Övriga partiledare: Gustav Fridolin (MP) är sexa, Håkan Juholt (S) är nia – har gjort ett hopp från 61 i fjol – Göran Hägglund är 18, Åkesson 24 och Lars Ohly 71 – har backat 59 placeringar!
De tre främsta från den privata sektorn är Marcus Wallenberg (12), styrelseordförande SEB, LKAB med flera, Sverker-Martin Löf (13), ), styrelseordförande SEB Industrivärden med flera och Jacob Wallenberg (14), styrelseordförande Investor med flera.
Av de 50 främsta på listan är 13 kvinnor och 37 män. Av de 13 kvinnorna är 12 politiker (4 är från M) Anna Ekström (37), är generaldirektör på Skolverket.
Kronprinsessan Victoria kommer 29, pappa kungen 66. Ingen alls från artist-, kultur- eller idrottsvärlden.
40 har försvunnit från listan 2010, bland annat Gudrun Schyman, Sven-Erik Österberg, Maud Olofsson, Nyamku Sabuni, Mona Sahlin, Anders Carlgren och Eva Hamilton.
De har rangordnats utifrån kriterierna formell makt, informell makt, mediegenomslag med flera.
Se hela listan här,
Fredrik Reinfeldt, etta även i fjol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar