fredag 9 december 2011


Kan doktorn komma

En gammal svensk långfilm från 1942. Efter den välkände lappmarksdoktorn Einar Wallquists berättelser från vardagen som läkare. Att vara doktor i ödemarken innebär att man måste fungera som både präst och socialkurator och därtill kommer de strapatsrika resorna. I filmens början förbereder sig det lilla samhället på att fira midsommarafton, men doktorn (Olof Widgren) har annat att tänka på. Han har just fått bud från ett sameläger att han behövs där.
Efter flera timmars färd med bil, båt och till fots är han äntligen framme. Under färden har han fått sällskap med den unge nybyggaren Bengt (Björn Berglund). Anna i Kraja (Birgit Tengroth) har redan hunnit före honom och förberett hans arbete. Medan doktorn håller på med sin patient, språkas Anna och Bengt vid och kommer bra överens. Jon i Jovik (Emil Fjellström) är en kanalje av den gamla skolan som har svårt att förlika sig med ”nymodigheter” som kronojägare, fiskeförbud och jakt endast på lovlig tid.
Anna insjuknar plötsligt i blindtarmsinflammation och doktorn ringer efter flygambulansen. Denna måste emellertid vända på grund av tjock dimma. Enda räddningen är att med båt forsla den sjuka till närmaste sjukstuga. Det blir en vådlig färd nedför virvlande forsar och vilda fall.
”Kan doktorn komma”, en bok med läkarhistorier av Einar Wallquist.
Pilsnerfilm i fokus. Filmens handling finns här.
Senast sedda ”Gammal svensk långfilm” var I mörkaste Småland, med kul avsnitt ”Militär på Rönneslät, ”Söder om landsvägen” med Edward Persson och ”I dur och skur” Med Alice Babs och Povel Ramel.
Einar Wallquist på Wikipedia. Doktorn i ArjeplogIMdB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar