tisdag 27 december 2011

The Girl With the Dragon Tattoo

   
Kan verkligen rekommendera er att se "The Girl with the Dragon Tattoo". Regissören David Fincher låter Rooney Mara tolka Lisbeth Salander på ett trovärdigare sätt
än vad Stieg Larsson själv kunde. Lyfter Aspergers syndromet till nya oanade höjder. Inget öga är torrt. Daniel Craig spelar Mikael Blomkvist på ett sätt som får oss att glömma Mikael Nyqvist. Yorick van Wageningen som Nils Bjurman är ännu äckligare och kvinnoförnedrande än Peter Andersson. Och Stellan Skarsgård spelar psykopaten Martin Vanger på ett övertygande sätt.
Såg den på Grand i Trelleborg Annan Dag Jul med Anne, Andreas och Lina.
Men visst är Lisbet Salander ett offer. Som andra med svårigheter att visa känslor förälskar hon sig i Mikael Blomkvist. Hon är beredd att göra allt för honom men han kan inte tolka hennes känslor - och hon förstår inte detta. Hon räddar hans liv, hon räddar hans rykte som journalist och hon köper världens dyraste skinnjacka i julklapp. Bara för att få se hur hon blir försmådd då han ger sig iväg med sin älskarinna för att fira jul. En djupt tragisk scen man inte glömmer och som David Fincher ska ha stort tack för för att han ändrade i Stieg Larsson bok och i den svenska filmen.
Bloggar om den svenska förlagan "Män som hatar kvinnor, Boken: Da Vanger-koden, en svensk industriklans morbida hemligheter och Filmen: Noomi Rapace är Lisbert Salander.
Recensioner:
Mattias Oscarsson i Sydsvenskan: ""Hollywood ger mer av allt",
Helena Lindblad i DN: " Lyxig och nervig film som vida överträffar den svenska förlagan",
Karoline Eriksson i SvD: "Lisbeth Salander mer utsatt än hämnare".

IMDb CNN: 'Dragon Tattoo' screenwriter on changing the story. Bilder från The Girl With the Dragon Tattoo här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar