måndag 28 november 2011

Friheten dödar i Sydsudan


Sydsudan har varit självständig sedan den 9 juli 2010, den har en egen regering, egen flagga och egen valuta. Men den nya självständiga staten Sydsudan orkar inte leva upp till förväntningarna. I december förra året var stämningen euforisk. Alla röster i folkomröstningen behövdes, folket var rusiga av framtidstro. Budbärare från Juba, huvudstad i södra Sudan kom till Khartoum , huvudstad i Sudan, och berättade om ett bättre liv och om utveckling och välstånd. Många sydsudaneser, det vill säga icke-araber, ofta kristna svarta, nappade och begick sitt livs misstag.
Den nya staten Sydsudan är inte livskraftig. Människor som har återvänt till hembygden från norr kan inte försörja sig och dör i svält och sjukdomar. De bor i tält i stora läger, de dör av hunger och utmattning, av malaria och lunginflammation. De betalar priset för bildandet av en stat som inte är livskraftig. De dör i massor för den förmenta friheten.
Sydsudans självständighet har blivit en fälla för tusentals människor. Kort tid efter den erövrade friheten hungrar nu tusentals sydsudaneser som har vänt hem från norra Sudan. Under det långa inbördeskriget har de glömt bort hur man försörjer sig. Den nya regeringen i huvudstaden Juba ignorerar eländet.
Läs artikeln i Der Spiegel: ”Hunger im Südsudan, Todesfalle Freiheit”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 46


Bildtexter: Üppige Regenfälle, gute Böden, große Rinderherden – und trotzdem hungern die Menschen im Südsudan. Viele haben verlernt, sich selbst zu versorgen. (Rikligt med regn, bördiga åkrar, stora boskapshjordar – och ändå svälter människorna. Många har glömt hur man försörjer sig.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar