lördag 12 november 2011

Causa Mortis


Causa Mortis är Elias Palms uppföljare av sin debutbok Corpus Delicti.
Rättsläkaren Ella Andersson blir kontaktad av en organisation som jagar krigsförbrytare. De säger sig behöva en »second opinion« angående dödsorsaken på två äldre män i New York. Har de dött en naturlig död – eller är det någon i organisationen som gått ett steg för långt och tagit rättvisan i egna händer?Ella tar sig an uppdraget, även om hon undrar varför de bett just henne. I arbetet med fallet på rättsläkarstationen i New York börjar hon inse att det även innehåller ledtrådar till hennes fars öde. En historia som väver samman dagens Sverige, förtrycket av homosexuella i andra världskrigets Tyskland, hennes fars försvinnande och hennes egen bakgrund börjar rullas upp. Men någon utsätter henne för hot och följer varje steg hon tar. Vad är det hon inte får veta?

Enormt med sidospår som spretar åt alla håll. Och de behandlas detaljerat. Särskilt sedan de hamnat på undersökningsborden på rättsmedicinska institutionen. Då löper texten lång med beskrivningar av skador, sjukdomar eller frånvaron av sådana som man förmodat ska hittas. Och sedan långa funderingar kring hur obduktionsupptäckterna ska tolkas.
Och intrigen eller storyn är så hoptrasslad att man vet varken in eller ut, den rör flera världsdelar och olika tidsperioder, och olika släkter. Jag fortsatte att läsa den eftersom jag läst hans förra bok och för att jag hade ett visst hopp om att få se härvan redas ut innan boken slutar. Men det krävdes en stor ansträngning. Det är bara att konstatera att en stor författare blir aldrig Elias Palm. Också för att hans böcker helt saknar humor. Han har nog större framgång som fotomodell.
Anmärkningsvärt är att på sidan 300 börjar boken om på nytt. Bara sådär mitt i texten. Författaren gör en ”omstart” och börjar på nytt berätta om hur Ella och hennes särbo Mikael klätt upp sig till tusen för att vara med om invigningen av en bilhall som arkitekten Mikael ritat. Precis så som boken startade. Märkvärdigt.
Ett slags kompendium av boken.
Intervju med Elias Palm. Hemsida på Ordfront.
Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: ”Trovärdighetsvarning utfärdas”,
Ronny Larsson i QX: ”Elias Palm släpper ny bok”,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar