tisdag 14 juni 2011

Allt fler mitten-höger regeringar i Europa


Socialisterna åkte ut i det portugisiska valet. José Sócrates förlust innebär ytterligare en förlust för den europeiska mitten-vänstern. Nu är det inom EU bara fem av tjugosju länder som styrs av vänsterregeringar: Spanien, Grekland, Österrike, Slovenien och Cypern.
Socialdemokraterna i Portugal, PSD, som är ett borgerligt parti, vann med 39 % av rösterna en tydlig seger över det styrande Socialistpartiet, som fick 28 % i söndagens allmänna val. Premiärminister José Sócrates. som har lett den portugisiska regeringen i sex år, erkände sig besegrad och lämnar posten som Socialistpartiets ledare på grund av partiets sämsta valresultat på drygt 20 år.
PSD-ledaren, Pedro Passos Coelho (bild), är den som ska bilda ny regering. Han kommer att söka samarbete med ett mindre borgerligt parti, Folkpartiet, CDS-PP, som fick nästan 12 % av rösterna. Tillsammans får de två en majoritet på minst 126 mandel av totalt 230 i parlamentet. Den nya regeringen står inför en överväldigande utmaning att genomföra mycket stora budgetnedskärningar och långtgående ekonomiska reformer enligt krav från EU och IMF.

Läs artikeln i Financial Times: ”Socialists ousted in Portugal election”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 23 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar