måndag 20 juni 2011

Stjärnan i norr

Detta kunde man läsa i The Economist den 7 juni i år:
Sveriges ekonomi ångar på som tåget. Sverige har stark tillväxt, snabbt sjunkande arbetslöshet, statsskuld mindre än 40 % av BNP. Den avgörande orsaken till Sveriges starka ekonomi är den borgerliga alliansregeringens kloka, marknadsinriktade politik. Den kompetenta finansministern Anders Borgs strama skattepolitik har lett till att den offentliga sektorn som andel av BNP har minskat till drygt 50 procent. Borg har ambitioner att minska den till samma nivå som Storbritanniens. Borg beskriver processen som att man ”förstärker arbetsetiken”. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger helt enkelt att det ska löna sig att jobba. Båda är övertygade om att ägande är en stark drivkraft när det gäller akapande av välstånd.
Sverige har avskaffat välfärdens överdrifter.
För fyrtio år sedan skiftade Sverige från att köra på vänster sida i trafiken. Ett liknande skifte är på gång i politiken. 2014 har Moderaterna en stor chans att bli Sveriges största parti från Socialdemokraterna.

Läs hela artikeln i The Economist: ”North star: Unlike much of the rest of Europe, Sweden is roaring ahead”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 24 2011
Fler artiklar om Sverige i The Economist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar