tisdag 28 juni 2011

Bäst sedan Millennium


Jussi Adler Olsens bok ”Kvinnan i rummet” är den bästa deckare jag läst sedan Millenniumserien av Stieg Larsson. Boken innehåller komplicerad teknik, mycket humor och kulturkrockar mellan danskt och libanesiskt. Den knyter an till aktuella politiska problem, men framför allt har den spänning, pusselbitar och komplexitet. Samtidigt är den lättläst och välskriven. Den har allt. Jussi Adler-Olsen är en deckarförfattare av mästarklass. Den är ”hårdkokt, smart och spännande”. En pusseldeckare är det och samtidigt en polisroman. Boken är full av humor och självironi.
Adler Olsens kriminalromanerna om Avdelning Q har snabbt blivit en stor framgång. De handlar om kriminalinspektör Carl Mørck som motvilligt går med på att starta Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Tillsammans med sin assistent Hafez el-Assad från Libanon tar han sig an brott som av alla anses som hopplösa att klara upp. Carl och Assad dras längre och längre in i en beräknande och känslokall kidnappares nät, och plötsligt går det upp för dem att tiden håller på att rinna ut. Även om många år har gått är kidnapparen fortfarande aktiv. Mardrömmen tar aldrig slut.
”Kvinnan i rummet” är första delen i en serie om danska polisens Avdelning Q, kom 2007. 2010 fick hans roman ”Flaskpost från P” Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln, årets bästa skandinaviska kriminalroman. I april 2011 kom den på svenska. Jag har lagt en beställning på biblioteket i Trelleborg. Många är före före, får knappast läsa den förrän till senhösten.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker. I år, 2011, kom Jussi Adler Olsens fjärde bok om Avdelning Q ut. Den är inte översatt till svenska. Den heter ”Journal 64”.
Boken kunde vara skriven av Leif GW Persson, särskilt hans böcker om kriminalkommissarie Evert Bäckström, även om ”Kvinnan i buren” står i en klass för sig. Adler-Olsens figur Carl Mörck har likhheter med Evert Bäckström men är mer positivt skildrad. Leif GW Persson är stark kandidat till att få årets Glasnyckeln 2011!
Mer om Leif GW Perssons böcker
”Den som dödar draken”, 2008-07-08, ”Faller fritt som i en dröm”, 2008-02-07.

Recension i DAST av Ulf Broberg,
Per Erik Tell i Kristianstadsbladet: ”Gammalt mord, ny lösning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar