onsdag 1 juni 2011

OECD vill mäta ”bättre liv”


Det är dags för en bredare ansats än enbart BNP när man mäter länders välstånd. Detta har OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, kommit fram till i en revidering av riktlinjerna för organisationens internationella uppdrag och verksamhetsfält.
Till skillnad från tidigare mått med sammansatta indikatorer – som till exempel FNs index för mänsklig utveckling, Human Development Index (HDI) – kan användarna av OECDs nya index ange sina egna prioriteringar och bedömningar av de olika indikatorernas relativa vikt och få ett individuellt mått på de olika ländernas läge på välståndstopplistan.
Luxemburg leder i topp bland OECDs medlemsstater när det gäller BNP per capita men när det gäller det nya indexet hamnar landet på 10:e plats.
Australien och Kanada ligger högst på ”bättre-liv-skalan”, därefter Sverige följt av länder som Danmark, Finland, Nya Zeeland. Klart sämst är Turkiet och näst sämst Chile, Mexiko och Estland. Se resultatet här.

Skapa ditt eget index för att mäta de 27 medlemsländerna genom att ange den vikt du ger för de olika variablerna:
Boende, Inkomst, Arbets, Samhälls- och föreningsliv, Utbildning, Miljö, Samhällsstyre och institutioner, Hälsa, Tillfredsställelse med tillvaron, Trygghet och Balans arbete/privatliv. Det kan du göra här:
Create Your Better Life Index! Så här ser mitt eget ut. Se bild ovan.

Läs artikeln i Financial Times: ”OECD looks to measure the ‘better life’”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 21 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar