måndag 20 juli 2009

Biffen, Bananen och 6-dagarsloppet



Att titta på en film mitt på blanka eftermiddagen är närmast en plikt för en pensionär. Den plikten lever jag sällan upp till men idag lyckades jag. Halv tre började på SvT 1 en gammal svensk långfilm från 1951. Det var "Biffen och Bananen", Rit-Olas populära seriegubbar i form av Åke Grönberg och Åke Söderblom (bild) ger sig ut i 1950 års Sexdagars på cykel. Den vackra kvinnan spelas av Lillebil Kjellén och sporthjälten Stickan Berglund av Lennart Lindberg.

Övriga skådespelare: Håkan Westergren, Gösta Prüzelius, Maj Larsson, Siv Larsson, Harriet Andersson, Nils Hultgren, Wiktor Andersson. Med var också tävlingsåkarna Yngve Lund och Sven "Svängis" Johansson som spelade sig själva.
Läs mer om filmen på Wikipedia. Eller på Svenska Filminstitutet.

1951 var jag 8 år och hade ännu ej varit på bio. Då var det ingen som tänkte på cykelhjälm. Det räckte med en chic cykelmössa även vid stortävlingar. Det fanns telefonautomater, tioväxlade cyklar med "bockastyre". I filmen som är underhållande och spännande, finns uppfinningar, humor, romantik och vänskap. Bra skådespelarprestationer genomgående.
6-dagars: Starten går från Tylöhus i Halmstad med fest, glam och musik. 37 cyklister från sju länder. Första etappmålet i Malmö. Sedan följer Kristianstad, Kalmar, Västervik, Nynäshamn och Stockholm.
Läs storyn på egen risk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar