söndag 26 juli 2009

President Obamas popularitet dalar

Sjukvårdsförsäkringar och budgetunderskottet är två viktiga frågor, som kommer att forma synen på Obamas presidentskap längre fram. Väljarna tycker inte att Obama sköter sjukförsäkringsreformen särskilt bra. Det visar en opinionsundersökning av The Washington Post som också avslöjar minskat förtroende för Obama på andra områden som ekonomin, arbetslösheten och det enorma budgetunderskottet. Hans generella popularitet är dock fortsatt god, även om det är sex procentenheter färre som godkänner hans ledarskap nu än för en månad sedan. Motståndet mot hans sjukvårdsförslag har ökat från 29 % till 44 % under samma tid. Det beskylls för att vara socialistiskt och leda till att staten lägger sig i patienters val av läkare, till ökade skatter och till ännu större budgetunderskott. Sjukförsäkringsreformen stöds bara av en majoritet av demokrater och av de som tjänar under 50 000 dollar per år.
För fyra månader sedan ansåg nästan 70 % att Obama var försiktig med skattepengarna och skiljde sig från den gamla sortens demokrater, som ständigt ville höja skatterna och öka statens utgifter. Nu är det bara drygt 50 % som litar på presidentens sätt att använda de allmänna medlen.
Artikel i The Guardian: "Obama's approval rating drops below 50% on key issues such as healthcare", översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar