lördag 18 juli 2009

"Positivt tänkande" är inte bara värdelöst utan ännu värre

Sedan 1960-talet har psykologer känt till att människor
har lättare att acceptera idéer, som stämmer någorlunda överens med deras egna åsikter. Och lätt tar direkt avstånd från helt avvikande idéer.
Joanne Wood (bild) vid Waterloouniversitetet i Kanada funderade på om detta också stämmer på hur människar tar till sig goda råd i form av så kallat "positivt tänkande". S k självhjälpsböcker har i alla tider uppmuntrat personer med dålig självkänsla att tänka positivt om sig själva och Joanne Wood ville undersöka om samma tendens att lättare ta till sig nya tankar om det passade in i eget tankemönster, kunde spåras i uppfattningar om den egna personen.
Hennes forskargrupp intervjuade en grupp med 68 män och kvinnor. Undersökningens resultat presenterades i tidskriften Psycological Science och de visar att de som har gott självförtroende och repeterade "jag är en person värd att älska" fick i genomsnitt 31 poäng på en skala som går från noll till 35. De med gott självförtroende som inte upprepade frasen fick 25. I gruppen med dålig självkänsla fick de som upprepade frasen 10 poäng, medan kontrollgruppen ficl 17 poäng. Det tycks alltså som om användande av positivt tänkande förstärker skillnaderna i människors självkänsla. Med tanke på att många som läser självhjälpsböcker, vilka uppmuntrar positivt tänkande om den egna personen, redan har ett dåligt självförtroende, är dessa böcker kanske värre än värdelösa.

Originalartikeln i The Economist eller läs den här.
Artikel finns översatt till svenska i senaste numret av Tempus, nr 29, s. 28-29.
Också i Expressen: Försöka tänka positivt? Glöm det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar