fredag 17 juli 2009

Manöver med mördare

Det var länge sedan jag läste en deckare som utspelas under en militär
repetitionsövning. Det var Jan-Olof Ekholms bok "Pang, du är död" från 1969 där journalisten Göran Sandahl var kvartersmästare i reserven med sergeants grad. Den läste jag för sju år sedan, i juli 2002. Det var en mycket underhållande och spännande bok.
Samma förmåga att skriva lättsamt och humoristiskt och samtidigt spännande och dramatiskt har inte Christian Cedell i sin bok "Manöver med mördare" som blev hans debutbok och enda bok och kom 1962.
Han är unik med att ha en fänrik som huvudperson och "privatdeckare" och visst är det spännande och särskilt på slutet och intrigen är mycket invecklad och ogenomtränglig men där finns alldeles för mycket militära detaljer och alldeles för många personer även om ett persongalleri underlättar.
Där finns också en karta över förläggningen. Personbeskrivningen är inte heller mycket att skryta med. Maximum två poäng på en tiogradig skala. Cedell är pseudonym för Anna-Britta och Åke Cederberg. Läs gärna baksidestexten.
Läs storyn på egen risk här.
Författaren finns nämnd under rubriken "Kompetenta deckarförfattare" tillsammans med storheter som Agatha Christie och Bo Balderson. Boken recenseras positivt i bloggen "Käcka deckare" i februari i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar