tisdag 7 juli 2009

Hedersmord bland svenska utvandrarfamiljer


Det är en mycket fascinerande underhållnings roman, spännande och tragisk. Men blir verkligen intresserad av att läsa författarens två tidigare böcker. Jag rekommenderar den med varmt hjärta.

Pauline Wolffs "Swede" som nyligen kom ut är en spännande kriminalroman om två svenska invandrarfamiljer som kom till USA för omkring 100 år sedan. Samtidigt ett episkt drama med blodshämnd mellan familjerna som det centrala temat. Särskilt två av familjerna beskrivs. Det är familjen Steen och familjen Anderson.
Hundra år senare hade det i stället kunnat handla om två kurdiska familjer som kommit till Sverige. Då hade vi kallat det för "hedersmord".
Systrarna Steen, Jennifer, Ada och Esther har förlorat både far och mor och nu måste de lämna hemmet och bege sig iväg. Deras mor och lillebror Kristian dog båda av febern. Far begravde dem. Sedan kom en ung svensk man och sökte arbete. Han hjälpte far med att röja kullen där de två låg begravda. Nästa natt kom han tillbaka. Far och han bråkade om hästar och han dödade far. "Och vi uppfylldes av stor vrede".
Tanken på hämnd kom att fylla hela deras liv. De var mycket förslagna och allt mer hänsynslösa i sin jakt på mördaren. De tog sin kristna tro till hjälp och sjöng religiösa sånger mycket vackert på renaste svenska där de drog fram. De tar en gruvlig hämnd. Även många "oskyldiga" som kommer i vägen för dem dödas.

Läs storyn på egen risk.
Pauline Wolffs hemsida.
Förlagets presentation.
Författarens egna ord om boken.

Recensioner:
Magnus Eriksson i SvD, "Blodig
jakt i mytiskt laddad miljö
".
Anders Öhman i Västerbottenskuriren, "Kvinnor
bland revolvermän"
.
Björn-af-Kleen i Expressen, " Jag måste medge att jag fann Wolffs roman likanedslående som semesterbilder från naturparadis."
Johanna Andersson i Tidningen Kulturen, Halvbra skjutet av Wolff.
Helena Dahlgren, Bokhora, " Krutröksdoftande
vildavästernskildring
om en svenskättad prisjägare och tre hämnddrivna systrar.
Johanna Lindbäck, Bokhora, "Och summa summarum är"Swede" en
utmärkt liten bok. Läs den i sommar!
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar