söndag 12 juli 2009

Köpt kärlek varar inte

Tanken var att Ryssland skulle ha överhanden i slaget om "nära
utlandet". Få saker är viktigare för Ryssland än att återupprätta inflytande och kontroll i de forna Sovjetrepublikerna. Förlusten av dem är alltjämt mycket smärtsam för många i Moskva.
Moskva har under hela året, trots egna ekonomiska bekymmer, öronmärkt stora belopp till de fattiga grannländerna i det forna sovjetblocket för att köpa deras lojalitet på sikt och minska västmakternas inflytande.
Men grannländerna tycks ha andra tankar. Vitryssland som lovats två miljarder dollar i hjälp visar öppet att det föredrar Europa. Uzbekistan ställde sig på Vitrysslands sida och Turkmenistan har slutit avtal med ett tyskt företag om utvinning av naturgas.
Armenien ger hedersbetygelser åt Moskvas fiende, Georgiens president, Michail Saakasjvili. Det mest flagranta trotset står dock Kirgisien för. Trots löfte om 2,15 miljarder dollar av Ryssland har landet ändrat sig när det gäller flygbasen Manas, som amerikanerna får fortsätta att
använda för militärt bruk.
Ryssland måste hur som helst använda andra redskap än kontanter om det vill resa sig ur den ekonomiska krisen med ett stabilt politiskt block. "Kärlek som köps för pengar är alltid kortlivad".
Från en artikel i N Y Times,
Russia's Neighbors Resist Wooing and Bullying
.
Den finns översatt i Tempus nr 28 2009.
Eller läs den här
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar