måndag 10 augusti 2009

Bröllop på Solö

Prästen citerar: "Tro, hopp och kärlek är treenigheten,
men störst av alla är ..., nykterheten", skriker Kalle Österman, som spelas av Adolf Jahr. Han vet för den håller på att förstöra hans liv och hans familj.
Svensk komedi från 1946. Kalle Österman bor på Solö tillsammans med sitt rivjärn till hustru, Agneta. Det är bara när Kalle är full som han har något att säga till om på gården, annars står Agneta (Rut Holm) för alla beslut. Kalle Österman har en dotter, Ella, från ett tidigare äktenskap, och en fosterson, Torsten (Sven Magnusson). Torsten och Ella är kära i varandra och Ella lovar att vänta på Torsten när han skall gå till sjöss.
Agneta Österman försöker få sin man Kalles dotter från ett tidigare äktenskap att gifta sig med traktens rike man, handlaren och postmannen Anton Andersson, som spelas av John Elfström. Men Ella älskar Torsten som är tvungen att gå till sjöss. De skriver brev till varandra men alla brev tar handlaren hand om för att få Ella att glömma Torsten. Anton lockar den svage Kalle Österman med konjak och får honom att skriva under papper som tvingar honom att välja mellan att lämna gården eller ge handlaren sin dotter till fru. Men i sista ögonblicket dyker länsman upp och handlaren få fly med svansen mellan benen på själva bröllopsdagen.
Filmen premiärvisades 21 september 1946 på biograf Astoria i Stockholm. Filmen spelades in vid Sandrewateljéerna i Stockholm med exteriörer från Skeppsdal i Roslagen av Erik Blomberg. Som förlaga har man Oscar Wennerstens pjäs Bröllopet på Solö som uruppfördes på Södra Teatern i Stockholm 1915. Filmen är en fristående fortsättning av filmen Bröderna Östermans huskors. Även drängen Anders (Lasse Krantz) och pigan Anna (Emy Hagman) gör bra roller.
Jag ser denna dramakomedi på Svt 1 i dag på eftermiddagen. Den är riktigt spännande och dramatisk i vacker svensk roslagsmiljö. Kärlek och trofasthet ställs mot girighet och falskhet. Och så naturligtvis farorna med alkoholberoende.
Läs mer om filmen på Wikipedia. Information också på SFI.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar