tisdag 11 augusti 2009

Brott i sol eller vad fanns det under Silvergranen?

Staffan Tjerneld skrev 1947 en svensk deckare som heter

"Brott i sol" (se bild till höger). Staffan Tjerneld (1910-89) var journalist på DN och Expressen, men var mest känd som revy- och operettförfattare.
Samma år, 1947, gjordes en film utifrån boken med samma namn (se bild till vänster) med Birger Malmsten och Gunnel Boström i huvudrollerna. Denna film visades i dag på eftermiddagen i SvT 1.

Harry återvänder hem efter att ha vårdats för sinnessjukdom orsakad av alkoholism i sex år. (Psykoanalys tog lång tid). När han kommit hem gräver trädgårdsmästaren upp en silvergran som planterades för sex år sedan och hittar ett skelett. Detta får Harry att höra röster inom sig, han minns plötsligt vad som hände för sex år sedan.Den rike Raoul Kessler (Curt Masreliez) går ut i segelbåt tillsammans med Rickard (Ulf Palme) som är rasande därför att Roul har lurat Rickards fästmö Eva Winning. Det blir oväder, båten kapsejsar och bara Rickard kommer i land.
Harry bestämmer sig för att bjuda in personerna som var närvarande den dagen för att avslöja vem av dem som är en mördare. Det är en spännande film, engagerande och fylld av dramatik och starka känslor. Den har mycket av Hitchcock i sig.
Mer om filmen på IMDB och filmens story här. Eller läs den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar