söndag 2 augusti 2009



Efter sexton böcker, med start 1981,med kriminalkommissarie Sten Wall som huvudperson och tre böcker på 2000-talet om de två kvinnliga kriminalinspektörerna Carina Keller och Mona Ceder i den såkallade Loviken serien, kommer i år Björn Hellberg med en ny kriminalromansom som är helt annorlunda. Huvudperson i boken "Den vita döden" är en kvinnlig sportjournalist, Kim Stockman, som av den mäktige förlagschefen Anselm Lorin får ett intressant uppdrag: att skriva en omfattande dokumentär bok om tennis.
Och mycket om tennis blir det i boken. Allt detta är bara utfyllnad. Där finns t o m sju sidor tagna från en annan av Hellbergs böcker "Legendariska gestalter i tennishistorien" från 1979.
Boken är inget att läsa om man inte är intresserad av tennis och Båstad och Bjärehalvön. Den är dock betydligt bättre än Hellbergs fjolårsbok, Nattvandraren", men det betyget säger tyvärr inte mycket. Läs "Nattvandraren går vilse".
Sommaren 1991 blev Kim Stockman uttagen till Båstad för en sammandragning för lovande tennisspelare. Så småningom misstänker hon att någon långt i efterhand önskar tillfoga gruppen största möjliga skada. Den vita sporten förvandlas till den vita döden för de forna lägerdeltagarna, och Kim befinner sig själv i den direkta riskzonen. På tennislägret 1991 i Båstad fanns också hennes tidigare make Morgan Blanck. Tillsammans försöker de reda ut vem som ligger bakom de till synes oförklarliga dödsfallen.

Läs storyn på egen risk. Varning! Läs kompendiet här.
Recensioner:
Magnus Sjöholm i Norrköpingstidningen. "Likt en ordinär Allersnovell.".
Jean Bolinder i DAST Magazine. "Hellbergs klart bästa deckare och därtill en av de bästa svenska kriminalromanerna i år"!
Sara Schüldt i Folkbladet . "Spänning saknas i Hellbergs tennisdeckare".
Bengt Faleij i Västervikstidningen."Det blir väldigt mycket tennis".
Maria Karlsson i Helsingborgs Dagblad. "Björn Hellberg får aldrig skrivkramp".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar