onsdag 5 augusti 2009

Nordkoreas Gulag

Bilderna och berättelserna från Nordkoreas arbetsläger blir allt otäckare och tydligare för varje år som går. Ett sammandrag av vittnesmål från överlevande och före detta fångvaktare som nyligen publicerades av det sydkoreanska advokatförbundet, ger en detaljerad beskrivning av det dagliga livet för uppskattningsvis 200 000 politiska fångar i de beryktade lägren. Dieten består huvudsakligen av majs och salt, vilket gör att tänderna faller ut och tandköttet svartnar. Skeletten blir sköra och äldre fångar går nästan dubbelvikta. De flesta arbetar 12-15 timmar per dag tills de dör i 50-årsåldern av sjukdomar orsakade av undernäring. Allt de har är en uppsättning kläder, vilket gör att de dör i smutsiga trasor.
Arbetslägren har aldrig besökts av utomstående vilket gör att vittnesmålen inte kan bekräftas av oberoende. Men tydliga satellitfotografier avslöjar flera, stora arbetsläger i de nordkoreanska bergen och de stämmer med de överlevandes berättelser. Bilderna visar öppningar till gruvor där före detta fångar säger att de arbetat som slavar, lägerhäkten, om vilka före detta vakter berättar att bångstyriga fångar torterades till döds. Vakttorn och elstängsel omger lägren, allt enligt fotografier.
Fånglägren har aldrig diskuterats i samtalet mellan amerikanska diplomater och representanter för Nordkorea. Allt har handlat om kärnvapenprov. Detta trots att lägren funnits i ett halvt sekel, det vill säga tolv gånger så länge som nazisternas dödsläger och dubbelt så länge som den sovjetiska gulagarkipelagen.

Artikel i Washington Post: "N. Korea's Hard-Labor Camps: On the Diplomatic Back Burner", översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.
Tidigare bloggar om Nordkorea:
2006-10-10 Nordkoreas atombluff
2006-05-31 Tomma vapen skramlar mest
2005-09-27 Hopp även om Nordkorea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar