söndag 23 augusti 2009

Blekna lilla stjärna

Ännu en deckare från det goda
svenska sextiotalet. Inga Hammarströms bok "Blekna lilla stjärna" från 1967.
Hon skriver en mycket omväxlande, nyansrik och utvecklad svenska. Det är konstigt att hon bara skrivit två kriminalromaner. Kanske är det en pseudonym för en författare mer produktiv på andra områden.
Vi låter bokens huvudperson Lena Malmstöm komma till tals. Hon är är skulptris men försörjer sig på att göra mosaikgolv och - väggar. "En poliskommissarie med sorgflor på stämbanden ringde tidigt i ottan och talade om att jag blivit mördad. Det tog mig och kommissarie Bergfeldt drygt en kvart att bringa klarhet i det hela. Till slut hade det dock gått upp för oss att om det låg en ung kvinna mördad i min ateljé, som såg ut ungefär som jag men några miljoner vackrare, så var det inte jag utan min berömda tvillingsyster, skådespelerskan Mari Mark".
Mari Mark hade kommit med idén, att under en vecka skulle hennes syster Lena spela hennes roll vid den fransk-svenska filmfestivalen. Under tiden skulle Mari Mark resa upp till den norrländska gruvstaden, där det fanns en person som kanske skulle bli Maris man.
Vem var denne man, och var det han som hade bragt Mari om livet? Men varför skulle han i så fall ha följt efter henne ner till Mellansverige? Mordet hade mycket lättare kunnat ske i hans hemstad. Kunde mördaren ha tagit fel - hade han trott att Lena var hans offer? Frågorna hopade sig över Lena och kommissarie Bergfeldt innan den förbluffande lösningen på det gåtfulla dramat uppenbarade sig. Boken knyter an till nazismen och krigsförbrytelser under andra världskriget.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.
Inga Hammarström gjorde en lyckosam debut med "Hur blev hon stum?" I sin nya bok visar hon sig på nytt som en rapp och säker berättare med ett gott handlag inte minst i skildringen av norrlandsmiljön och med ett fast grepp om den uppfinningsrika och laddade intrigen. Man får en målande personbeskrivning av kommissarie Bergfeldt som har så svårt att få fyr på sin stinkande pipa, av politikern Martin Lundmark och av norrlänningarna.
Tidigare blogg om Hammarström: Hur blev hon stum?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar