Jordens befolkning blir ständigt större och
allt fler flyttar till städerna. Produktionen av mat har inte följt med.
Det nuvarande jordbruket medför många problem. Jordens sötvattenresurser används till stor del till bevattning. Denna leder till urlakning av näringsämnen som hamnar i vattendrag och hav.
Det behövs en omstart av jordbruket, en version 2.0 och inomhusodling i höghus är kanske den mest lovande tekniken. Då kan man bedriva odlingen under mer kontrollerade former och gårdagens bönder blir i framtiden laboranter och växtförädlare. Då kommer man att odla direkt i vatten utan jord, i s k hydroponisk odling. En amerikansk forskare, Dickson Despommier, vill ha smarta jordbruk på högkant inomhus - vertical farming . Ett enda höghus i 30 plan kan livnära 50 000 människor. Produktionen kan placeras nära konsumenterna och många långa transporter kan undvikas. Produktion kan ske året om, oberoende av vädret och med inga eller mycket lite bekämpningsmedel. Det innebär lägre vatten- och energiförbrukning och levererar färska råvaror till stadens invånare.
Om detta kan man läsa i Illustrerad vetenskap nr 10 2009 s. 60-67. Läs mer här: Bild 1, Bild 2 och Bild 3.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar