torsdag 15 oktober 2009

Att leva i molnet

Cloud Computing, det är att
samla sina verk, dokument, bilder, musik etc inte hemma i byrålådorna utan i någon rymlig server någonstans i Cyber världen. När du är ansluten till Internet så att du själv kan komma åt ditt material var du än befinner dig i världen. Under förutsättning naturligtvis att du har tillgång till en dator (eller mobiltelefon eller - kanske snart - en TV) ansluten till Internet och att du har sina inloggningsuppgifter tillgängliga. På många ställen får du också tillgång till verktyg som Officepaketet så att du kan skriva dina dokument direkt på servern utan att förbereda dem hemma på egen dator först.
De två tjänsterna Desktop-two och Cloudo ger dig datorskrivbord som du kommer åt över Internet. Samma sak kan du göra på "iCloud", som jag själv anslutit mig till. Väljer du ett gratiskonto får du en serverplats på 2000 MB. Den rymmer en hel del.
Läs mer om Cloud Computing, artikel i Forskning & Framsteg nr 6, 2009.
Vissa kommer fortfarande att ha kraftfulla persondatorer, exempelvis för krävande datorspel, men allt mindre information kommer att finnas lokalt på din dator och allt mer kommer att finnas i molnet. De flesta kommer att ha en handdator i fickan. Detta säger Michael Nelson, professor i kommunikation, kultur och teknik vid Georgetown University i USA som har studerat nätanvändning och datormoln sedan millennieskiftet. Han ser datormoln som en självklar del av datoranvändning om tio år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar