onsdag 7 oktober 2009

Nesser bättre än någonsin i "Maskarna på Carmine Street"

Vilket språk, vilken mystik,
vilken inlevelse, en thriller. Vilken underbar bok att läsa. Man sitter helt trollbunden. Maskarna på Carmine Street är författaren Erik Steinbeck, 38 år, som skrivit fem romaner men nu är det 3 år sedan sist, och hans älskade fru Winnie Mason. De träffades i Nederländerna men flydde till New York med "fyra fullpackade koffertar och två tomma hjärtan". För sjutton månader sedan försvann deras fyraåriga dotter Sarah. Det var ett citat som förde dem samman 1999 i Maardam då Steinbeck hållit ett föredrag om sin bok "Trädgårdsmästarens horisont". Efter mötet kom en kvinna fram till honom, och citerade en mening från min bok "sex fot under jorden hejdar sig i dagbräckningen två blinda maskar, lystrar förvånade till rösten från ovan, ändrar riktning och möts som av en händelse". Det var Winnie Mason. Den meningen hade hon skrivit identisk med min mening i maj 1999. Hon i Berlin, jag i Aurach. Sägs härstamma från dikt av den franske lyrikern Bernard Grimaux. Eller?
Hon uppför sig allt märkvärdigare. Steinbeck tar hjälp av den gamle privatdetektiven Mr Edwards. Denne tar reda på att Winnie Mason egentligen är Ursula Nedomanska och är dotter till den invandrade tjeckiske ingenjören Jan Nedomansky och hans engelska hustru Dagmar. Och att en desertör från Vietnamkriget påverkar hennes liv mycket negativt.
Det är en bok i Håkan Nessers tradition med böcker som "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" (1998) och "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" (2002).
Hela den kronologiska historien i 22 punkter ger en bakgrund till den dramatiska upplösningen.

Recensioner:
Crister Enander i Tidningen Kulturen, En av våra gedigna och angelägna berättare,
Karin Thunberg i Svenska Dagbladet" Med rätt att döda",
Jonas Thente i DN, Märkligheter på Manhattan,
Nils Schwartz i Expressen, ser Håkan Nesser hitta sin rätta stil i Maskarna på Carmine Street.

Senast lästa bok av Håkan Nesser, nu en internationell storhet. Berättelse om herr Roos. Tänk det är ett helt år sedan. Ännu tidigare: En annan historia och Människa utan hund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar