måndag 12 oktober 2009

Nordisk mytologi i ord, bild och med musik


Ronnie Holmberg är en konstnär i 60-års åldern från Svedala. Han målar tavlor främst med motiv som han hämtar från sitt stora intresse för folktro och nordisk mytologi. Han håller också föredrag om asagudarna och andra övcrnaturliga fenomen från vikingatiden; jättarna, dvärgarna, de skickligaste hantverkarna i universum, trollen och vättarna. I går eftermiddag var han i gamla församlingshemmet i Hemmesdynge inbjuden av Hemmesdynges hembygdsförening för att tala om "Nordisk mytologi, folktro samt folkmusik". Föreläsningen började med skapelseberättelsen, om hur allt kom till enligt de gamla isländska sagorna. Sedan fick vi en presentation av ett otal gudar, gudinnor och andra mytologiska varelser och om deras förehavanden och egenheter.
Berättelserna illustrerades med bilder i form av många egna målningar, detaljrika i fantastiska färger, som han hade med sig och visade upp och berättade deras historia. Det är annat än overheadbilder och Power Point presentationer! The real world! Och inte nog med detta. Ronnie är också en skicklig sångare och med eget ackompanjemang på gitarr sjöng han flera gamla folkvisor sedan han berättat om sina tidigare generationers liv där många övernaturliga väsen tillhörde vardagen, som vättarna, Näcken, Bäckahästen och annat småknytt.

Efter föreläsn ingen vankades det kaffe och till kaffet äppelkakor (tre olika hembakade) med vaniljssås. Smarrigt och mättande. Den oförtröttlige Ronnie Holmberg bjöd på sång oich musik till kaffet. Knappt trettio personer deltog och alla verkade nöjda och glada.

Ronnie Holmbergs hemsida finns här. En av Holmbergs naturmålningar "Torups sjö" finns på Sane Society.
Bra informationssajter om Nordisk mytologi: Ginnungagap, Vikingar och asatron och Hedendom.se.
Bilderna som inte gör taveloriginalen rättvisa föreställer skapelsen enligt nordisk mytologi resp. ett sätt att skrämma bort vättarna från uthusen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar