lördag 10 oktober 2009

Den serbiske massmördaren och krigsförbrytaren Mladic

Den misstänkte krigsförbrytaren - och serbiske folkhjälten - Ratko Mladic har gäckat sina förföljare i 13 år. Under denna tid har han levt ett trevligt pensionärsliv i omväxlande Bosnien och Belgrad. Politiker, militärer och förmodligen ett antal västerländska säkerhetstjänster har haft ögonen på honom nästan hela tiden. Så länge som Mladic är på fri fot är Serbiens väg in i EU blockerad och därmed också de verkligt stora ekonomiska framstegen. Men Mladic håller sig undan och han har därmed
tagit sina landsmän som gisslan. Gamla kamrater från det militära, lojala politiker och affärsmän i Belgrads övre skikt skyddar den idag 67-årige Mladic. På detta sätt kan slaktaren från Srebrenica, som 1995 förde omkring 8000 muslimska män och pojkar i döden leva ett bekvämt pensionärsliv.
Artikel i Der Spiegel "Indicted War Criminal Ratko Mladic Enjoying Leisurely Retirement", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2009.
En tidigare blogg om Ratko Mladic. Bilder på Mladic dansande på sin sons bröllop och med Radovan Karadzic, förklädd, strax innan denne greps 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar