tisdag 13 oktober 2009

Ett brott, 70-år gammalt

Mycket dramatiskt, särskilt
slutet, med ett gemensamt självmord inför ögonen på fängelsevakten där Rutger von Degerfeldt, spelad av Edvin Adolphsson, sitter dömd till livstids sraffarbete. Han fru, Maud, spelad av den vackra Karin Ekelund (bild), har lyckats smuggla in cyanidampuller i en medaljong hon bär i sitt halsband.
Ett justitieråd, Andreas von Degerfelts, spelat av Carl Barcklind (bild), skall fira sin 60-årsdag. Hans bror Hugo, en narkoman och ockrare, spelad av Sigurd Wallén, kommer hem till Sverige efter en lång vistelse utomlands. Han försöker övertala brodern att återvända utomlands. Hugo är morfinist, växelförfalskare och ockrare. Justitierådets son Rutger går tillsammans med sin fru för att låna pengar av Hugo. Men bråk uppstår och Hugo mördas av Rutger. Kommissarie Lilja spelas av Gösta Cederlund och journalisten Bror Risberg av Håkan Westergren Matiné film visad på TV 1 i går eftermiddag med titeln, "Ett brott".
Svensk långfilm från 1940 efter en teaterpjäs som bygger fritt på en verklig händelse då en häradshövding mördades i Stockholm, de så kallade von Sydowska morden ett av de medialt mest uppmärksammade brottsfallen i svensk historia.
Filmen hade Sverigepremiär i Stockholm i augusti 1940. Karin Ekelund blev mycket uppmärksammad för sin roll. Filmen har visats på SVT ett antal gånger.
SVT gör en kulturinsats genom att visa gamla svenska långfilmer, särskilt med så hög kvalitet som denna. Vilka skådespelare vi hade för längesedan!
Om Karin Ekelund. IMDB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar