fredag 2 oktober 2009

Döden på Karolinska på 50-talet

"Skönt att hon är död" är den
åttonde av de äldre svenska deckare jag upptäckte att jag hade olästa i min deckarbokhylla vid en genomgång och katalogisering i juni månad, Okända deckare dyker upp i hyllan. Det är på Karolinska Sjukhuset, "Karro", i Stockholm, det tilldrar sig.
Maj Britt Källback har bara skrivit denna bok. Boken publicerades i Bulldog-serien, en kvalitetsserie, där olika länders mest intressanta kriminalförfattare presenteras med sina bästa böcker. Boken kom ut 1978 men utspelar sig 1959, året då "tidningen är full av bilder på den "trubbnosige" boxarn (Ingemar Johansson) som ska gå en viktig match i New York". Där finns andra tidsmarkörer som gör en 40-talistläsare nostalgisk. De tittar på "Stora famnen med det nya fyndet Siv Malmkvist".
Författarinan utbildade sig till sköterska på den tid, då översköterskan var en drottning och envåldshärskare över salarna. Hon är alltså väl förtrogen med den miljö till vilken handlingen är förlagd.
Den är mycket fysisk och kroppslig där sköterskorna kallar sakerna vid sina rätta namn utan att blygas. Källback är född i Värmland men flyttade till nordvästskåne där hon bor i dag i Hanaskog 78 år gammal. "Fru Sörman" är barnfödd i det vackra Göinge och "Ester" som kommer från Säffle har en syster i Knislinge. Det är en klurig pusseldeckare med falska och äkta spår. Man tänker gärna på Ulf Durlings första böcker från 1970-talet.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar