måndag 19 oktober 2009

En blodtörstig kannibal

Tidningen Novaja Gazeta
publicerade en artikel i vilken Stalin kallades för en "blodtörstig kannibal" och som påstod att Stalin skickat tusentals människor i döden. Stalins dotterson, Jevgenniuj Dzjugasjvili, (på bild med farfar) stämde tidningen vid en domstol och krävde att tidningen skulle ta tillbaka sina påståenden, be om ursäkt offentligt och betala skadestånd eftersom den "skadat Stalins heder och ära". En domare i en distriktsdomstol i Moskva avfärdade emellertid i veckan kravet. Domstolsbeslutet var en sällsynt seger för Stalins kritiker i deras försök att hindra diktatorns upprättelse.
Jevgenniuj Dzhugashvili är son till Yakov, en av Stalins fyra barn med två makar och flera älskarinnor. Yakovs förhållande till sin far var förfärligt. De kom inte alls överrens. Yakov sköt sig men överlevde. Tyskarna grep honom i början av kriget och han dog i tyskt koncentrationsläger 1943. Sonen Jevgenniuj Dzhugashvili är 73 år och bor i Tbilisi, Georgiens huvudstad, i närheten av Gon, platsen där hans farfar Stalin föddes.
Enligt den ryska människorättsorganisationen Memorial skickade Stalin mist 724 000 människor i döden via en rad utrotningskampanjer som kulminerade i slutet av 1930-talet.

Artikel i The Guardian "Stalin grandson in court fight to clear dictator's name", eller läs den här, översatt i Tempus nr 42 2009.
Läs mer här: David Nessles blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar