söndag 25 oktober 2009

Demokratiuppvisning på Europaporten i Malmö

Lördagens nomineringsstämma blev en lugn
och seriös tillställning. Åtminstone i de delar där jag deltog. Den politiska demokratin när den är som bäst. Därför blev jag lite förvånad att öppna lokaldelen i dagens Sydsvenskan med en stor rubrik om "bitter strid blottad" och på sidan fyra "Moderatbråk briserade på stämman". Men detta berörde ju Malmö. På landsbygden gick det lugnare till. Jag deltog som ombud på Riksdagsnomineringsstämman för Skåne läns södra valkrets. Där fick vi mentometrar för att trycka på de kandidater vi föredrog.
Men först sedan de sex första kandidaterna, på den lista som nomineringskommittén utifrån en provvalslista, sammanställt, presenterat sig själva under 10 minuter. De hade olika strategier, mest kommer jag ihåg Boriana Åberg, från Kävlinge bördig från Bulgarien, (bild) som talade fritt och personligt, med ett mycket välgenomtänkt innehåll som gick direkt till både hjärtat och hjärnan på mig. Hon fick många röster och hamnade på en säker (?) plats till riksdagen. Dit kom också Anders Hansson, Skanör, Eva Thalén-Finné, Staffanstorp och Christine Jönsson från Lund, dessa tre sitter redan i riksdagen.
Vi bjöds på en läcker måltid på Stadionmässan, Europaporten Kongresscenter där vi uppehöll oss och sedan var det dags för eftermiddagens regionnomineringsstämma. Här var jag med både som ombud och som sekreterare. Ordförande var den (lokalt) legendariske politikern Per Stenmarck (bild som på ett briljant sätt snabbt klubbade igenom dagordningen. Den lista till Regionfullmäktige som blev resultatet är identinsk med den som Regionfullmäktigevalkretsstyrelsen för Skåne SV II föreslagit, med två undantag: Anders Hansson som på förmiddagen fått en riksdagsplats drog tillbaka sin kandidatur och detsamma gjorde Thomas Håkansson, Bjärred.
Ledsamt var att Trelleborgsmoderaterna inte kunde ställa upp med "fullt lag" på regionstämman. Trots att flera på bänken, (ersättarna) hoppade in blev vi ändå två man kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar