onsdag 24 mars 2010

Givande kvällsutflykt


Torups slott har en lång historia av statare. Först 1945 avvecklades detta system för anställning av lantarbetare. Vi bjöds in till "Långan", ibland kallad "Käringaträtan", ett bostadshus för statarna och deras familjer.
Museichef Barbro Frankie berättade på ett humoristiskt sätt om denna intressanta - och ganska förskräckliga - epok i Sveriges historia. En del av vårt kulturarv. Hon var mycket pedagogisk och illustrerade sin beskrivning av Karl och Karlas liv mycket åskådligt med leksaksfigurer.

Vi fick också lära oss hur "förstrumpning" användes som barnbegränsningsmetod.
Därefter åkte vi till Caféet på Aggarps Tunnbrödsbageri och fick oss en smaklig tunnbrödsrulle med fyllning och en öl. Vi lärde oss också mycket om hur man bakar tunnbröd på äkta norrländskt sätt och att skillnaden mellan mjukt och hårt tunnbröd är tre sekunder. Det mjuka bakas sju och det hårda tio sekunder i den 450 grader varma ugnen. Vi bjöds på en trevlig miljö och en vänlig bagare.
Jag bjöds på skjuts från Anderslöv av Helge och Anna Olsson och tur var det för jag hade nog inte hittat till statarmuseet på egen hand.
Utflykten var i Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands regi.
Statarmuseets hemsida. En artikel om statarmuseet: Här bevaras statarnas historia. Tunnbrödsgården i Aggarp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar