tisdag 2 mars 2010

Clownen vållar oro och död på Vindnäset


Under hela 1990-talet där mina döttrar sålde jultidningar, beställde jag "Årets deckare" ur jultidningskatalogerna. Tyvärr gick Stig O Blomberg bort 1999, men innan dess hade han skrivit minst en deckare om året som Semic gett ut i serie. Alla dessa handlade om Olle Villner - från 1984 till 1999 - och de var alla trevliga att läsa. Innan dess skrev han emellertid också andra böcker bland andra "Clownen", 1980 och "Mårdgränd," 1983.
Clownen utspelar sig på Vindnäset, en holme som har ca 800 invånare varav de flesta är högutbildade och har gott ställt. En guldkust! Plötsligt sprider en clown skräck bland de boende som rill en början vill lösa problemen själva utan att dra in utomstående men när det till slut en person dör måste polisen kopplas in. Kent Alm, är med redan här, som ung polisinspektör men det är kommissarie Fredman som till sist lyckas avsköja Clownens identitet.

Det burgna "överklassghettot" Vindnäset var - åtminstone på ytan - idel penningklirrande harmoni, och när clownen först dök upp kunde ingen ana att det som mest verkat som ett barnsligt upptåg snart skulle övergå i en mardröm. Den egendomliga figuren med det kritvita ansiktet och den groteska kostymen dök upp och försvann, spårlöst som ett hjärnspöke, och spred förvirring som mycket fort övergick i isande skräck.
Jag har haft denna bok länge men inte "trott" på den. Nu upptäcker jag att det är en av Blombergs bästa deckare. Boken har ett mycket stort persongalleri. Läs här!
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.
Stig O Blomberg, journalist och författare, 1922-1999, är en mycket intressant sajt som hans son, Anders O Blomberg, har gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar