onsdag 17 mars 2010

Hårt liv förändrade förändrade våra gener

Människan "föddes" i centrala delarna av Afrika. Det är alla forskare överens om idag. Att en del av dessa för omkring 60 000 år sedan flyttade via Mellanöstern dels till övriga delar av Asien och dels till Europa är också klart. Sedan kom människan vidare till Amerika.
Dagens européer, asiater, amerikaner och indianer är genetiskt betydligt mer lika än de moderna afrikanerna, och det har länge förundrat antropologerna hur denna skillnad har uppstått. Nu finns det en hypotes om att detta kan bero på de strapatser som flyttningarna innebar. Forskare från University of Cambridge som studerat genprover från 53 olika folkslag från hela världen menar att utvandrarna två gånger upplevde så stora kriser att mycket få människor överlevde. Dagens icke-afrikaner skulle alltså härstamma från en liten grupp människor med en liten variation i generna. Man kan också uttrycka det som om människor som var bärare av många andra sorters gener efter katastroferna huvudsakligen bara fanns kvar i Afrika.

Artikel i Illustrerad Vetenskap nr 2, 2010, eller läs artikeln här: Hårt liv förändrade våra gener.

Tidigare bloggar om katastrofer i Världshistorien och genförändringar:
2007-08-15, Klimatkatastrof skapade den nya intelligenta människan som tog över hela jorden2005-12-06, Homo sapiens nära utrotning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar