tisdag 2 mars 2010

Allt fler kvinnor i arbetskraften - en social revolution med okända konsekvenser


I hela den rika världen arbetar fler kvinnor än någonsin förut utanför hemmet. Den kanske främsta orsaken till detta är det ökande behovet av arbetskraft. Kapitalet växer allt snabbare ju fler som lönearbetar. Teknikens utveckling har minskat betydelsen av skillnad i muskelmassa mellan könen. När råstyrka var viktigare än hjärna hade männen en medfödd fördel. Men den viktigaste uppfinningen var p-pillret.
Kvinnors ekonomiska frigörelse i hela den rika världen är en av det senaste halvseklets märkligaste revolutioner. Miljontals människor som en gång var beroende av män har tagit kontrollen över sina egna ekonomiska öden. Det anmärkningsvärda är att denna dramatiska sociala omvälvning har orsakat så lite friktion trots att det finns många negativa aspekter. Revolutionen har fört med sig många nya problem i sitt kölvatten.
Många barn har fått betala priset för uppkomsten av tvålönehushållen. Många kvinnor - och också män - känner att de har fastnat i en allt mer krävande härva av åtaganden och plikter. Kvinnornas växande ambitioner har inte infriats. De flesta har hamnat i låglöneyrken inom servicesektorn ofta anställda av kommunen. Eller så tvingas kvinnan välja mellan karriär och att bli mor. Hanteringen av "revolutionens" sociala konsekvenser kommer att bli en av de kommande 50 årens största utmaningar. Västvärlden kommer att få kämpa med följderna av kvinnans frigörelse under många år framåt.
Artikel i New York Times "Women in the workforce-Female power", eller läs den här, översatt i Tempus nr 8 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar