tisdag 30 mars 2010

Fetma på gott och ont

Det är aldrig bra att vara fet då det sliter på hjärta lungor och leder, men för de feta visar flera nya forskningsresultat på både goda och dåliga nyheter. Den dåliga är att det är väldigt svårt att gå ned i vikt och att det dessutom på längre sikt kan rubba kroppens balans och medföra hälsorisker.
Den goda är att vi har både nyttiga och skadliga fettceller i kroppen, och att det gäller att bevara det rätta förhållandet mellan dem. Medan det farliga fettet kan leda till såväl diabetes och hjärt-kärlsjukdomar som cancer, så finns det också fett som är viktigt för kroppens funktioner.
Fettets placering är väldigt viktig. Det ofarliga fettet är det "synliga" det som ligger runt magen och höfterna, det subkutana fettet. Det farliga är det som sitter runt de inre organen, bland annat levern.
Våra gener kan ha betydelse för om vi har lätt för att gå upp i vikt. Under 2009 visade två enorma genetiska studier av sammanlagt över 100 000 européer och amerikaner att den så kallade FTO-genen på kromosom 16 verkar spela en avgörande roll. Personer med en viss mutation i denna gen äter i genomsnitt 200 kalorier för mycket varje dag. De känner sig inte mätta i tid utan fortsätter att äta.
Läs mer här Fett vän eller fiende? i Illustrerad Vetenskap nr 2 2010 s. 56-61.

Registrerade användare kan fritt hämta artiklarna i arkivet, och det är gratis att registrera sig som användare på Illustrerad Vetenskap. Om du sedan är inloggad kan du läsa hela artikeln i pdf-format här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar