lördag 27 mars 2010

Kallt plasma får sår att läka


Från fysikens värld finner kallt plasma nu vägen till sjukhusen med en helt ny, billig och smärtfri behandling. Plasmat kan på några sekunder döda farliga bakterier och virus och få blod att koagulera - utan att göra minsta skada på omkringliggande vävnader. Det är helt fantastisk vilka framsteg som både svenska och internationella forskare gör på många för många människor mycket viktiga områden.
Fysikerna har lyckats tämja det vanligtvis extremt varma plasmat till en kall version, som bokstavligt talat kan hållas i handen. En av de ledande plasmaforskarna är doktor Mounir Laroussi vid Old Dominion University i Virginia i USA. Han har uppfunnit en liten "blyertspenna" (bild), som med hjälp av ett tunt blått moln av laddade gaspartiklar kan döda farliga bakterier, virus och mikroorganismer utan att göra skada på människan.
Laroussis metod erbjuder för första gången ett plasma så hanterbart och billigt att framställa att en mängd medicinska möjligheter uppenbarar sig. Dessutom - och inte alls oväsentligt - har apparaterna blivit så små att de kan hållas i handen och är lika billiga som en vanlig dator. Laroussi och andra forskare har visat att plasmat kan döda bakterier på 10-15 sekunder. Den antibakteriella effekten beror på att plasmat är fullt av ytterst reaktiva molekyler och atomer. Man kan säga att bakterierna bombarderas av elektriska laddningar som förstör deras starka väggar. Plasmat skapar också en sur miljö, salpetersyra, som väldigt få bakterier tål och dessutom UV-strålning som effektivt förstör bakteriernas arvsmassa (DNA).

Läs resten av artikeln här: Kallt plasma får sår att läka eller i Illustrerad Vetenskap nr 1 2010.
Läs originalartikeln här: Plasma pencil sharpens up.

Mounir Laroussi demonstrates his "plasma pencil" at Old Dominion University recently. The tool emits a "plume" of plasma that can be used to kill bacteria on skin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar