lördag 13 mars 2010

Mordgränd?


Boken är spännande och underhållande men är ingen av de bättre Stig O Blomberg skrivit. Boken innehåller mysterium som man inte blir riktigt klok på. Vem är Åke Mellman, forskaren och filosofie doktorn? Är han egentligen riktigt klok? Han är mycket manipulativ och spelar ett farligt spel med människorna omkring sig, kanske för att de påminner om personer från hans barndom. Är Helena Bruwek Mellmans dotter? Vill han hämnas på hennes betydligt make därför att hans egen far skilde sig och gifte sig med en yngre kvinna? Hur och med vems hjälp dör Richard Gunter på sjukhuset?
Liksom i hans förra bok, "Clownen", handlar även denna om samhällets reaktion på personer som är annorlunda och bryter mot normerna.

Vacker som en docka tyckte alla att Helena Bruwek var. Men varför hade hon gift sig med en så gammal man. Varför höll de sig alltid undan? Paret Bruweks uppförande hörde everkligen inte hemma i Mårdgränd i Jägaruddens radhusområde. Man beslutar sig för att bevaka det omaka paret och så börjar det hända saker. Helt andra än de man förväntat sig emellertid.
Även denna bok har ett stort persongalleri. Läs här!
I en efterskrift säger författaren Stig O Blomberg att Mårdgränd har "vissa ytliga likheter" med Mjärdgatan där han bor och att Jägarudden har likheter med "vårt, område", Fiskarhöjden. Och där hålls också en årlig kräftfest som just 1982 råkade hållas i ena garagelängan. Men människorna där är alla "mycket sympatiska personer".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar