onsdag 3 mars 2010

Climate Gate

Det är ganska tyst om klimatförändringarna sedan flera månader tillbaka och det beror inte bara på den ovanligt kalla vintern, även om denna får många drabbade att mer frukta en ny istid än en än varmare period.
Nej det finns många andra skäl till att allt fler börja tappa sin tro på FN som "forskningsinstitut". För några veckor sedan menade ett antal forskare i den högt ansedda vetenskapstidningen Nature att hela grundkonstruktionen med en forskningspanel under FN-paraplyet är fel.
För ett år sedan tog David Gee, professor emeritus i geologi vid Uppsala universitet, tillsammans med flera hundra andra forskare avstånd från FNs klimatpanel eftersom den tog alltför stora politiska hänsyn. Allvarliga faktafel har upptäckts i panelens (IPPCs) rapport från 2007, en rapport som hittills har styrt det mesta av åtgärderna på klimatområdet över hela världen.
Det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn visade för hela världen att någonting var fel med FN som "forskningsledare". Och nu börjar alltfler kräva att ordföranden för FNs forskningspanel IPPC, Rajendra Pachauri, ska avgå efter misstankar om ekonomiska oegentligheter vid sitt universitet i Indien.
Tidigare bloggar om klimatfrågan:

2010-01-31,
Låg trovärdighet för FNs klimatpanel


2008-02-28, Skog
och fjärilar på Grönland


2007-08-15, Klimatkatastrof
skapade den nya intelligenta människan som tog över
hela jorden


2007-05-30, Solaktivitet
bakom den ökade värmen


2005-12-06, Homo
sapiens nära utrotning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar