måndag 11 juli 2011

Greklands feodala ekonomi


I och med att det grekiska parlamentet antog regeringens sparplan vann euroländerna lite tid. Men grekerna har en lång, svår tid framför sig. Tre familjer har hjälpts åt att ruinera landet. Under de gångna decennierna har eliten, vars kärna utgörs av familjerna Papandreou, Karamanlis och Mitsotakis, byggt upp en vänskapsekonomi. Denna elit har spenderat miljarder som staten inte hade. Klanöverhuvuden har lyckliggjort vänner och släktingar med välstånd på kredit. De har blåst upp statsapparaten så att alla fick smaka på kakan och skapade på så vis en monsterbyråkrati.
I umgänget de politiska partierna emellan handlade det mer om tjänster och gentjänster än om politik. Den som kunde skänka bort stora mängder offentliga medel köpte sig vänner och väljare. Så uppstod en grekisk feodal-demokrati. Generationer kommer och går men namnen på dem i toppen består. Papandreou och Karamanlis och Papandreou och däremellan en och annan Mitsotakis. Ingen annan europeisk demokrati har något liknande.
medan politiker och partier klådde staten på pengar lade även folket beslag på allt de kunde komma över. De rika lät bli att deklarera tillgångar värda miljarder, de fattiga klarade livhanken genom att arbeta svart och offentliganställda bättrade på lönen genom att låta sig mutas.
Nu måste premiärminister Papandreou ändra på allt det som var självklart under hans fars tid vid makten, som tillät människorna att arbeta mindre och pensionera sig unga.
Bild på tre generationer av Klanen Papandreou som förde Grekland till ruinens brant: Nuvarande premiärminister Georgios Papandreou, som pojke, med fadern Andreas Papandreou och farfar Georgios Papandreou.

Läs artikeln i Der Spiegel: "How Greece's Political Elite Ruined the Country", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar