onsdag 6 juli 2011

Röd kulturkampanj väcker minnen från Kulturrevolutionen


En våg av röd nostalgi och patriotism drar fram genom Kina när kommunistpartiet firar 90 års jubileum. Ingenstans märks detta så mycket som i Chongqing, en megastad med 32 miljoner människor i sydvästra Kina. Chongqing har blivit centrum för ”den röda kulturens” renässans. Invånarna i staden uppmanas att läsa revolutionära böcker och revolutionär poesi och att regelbundet samlas i parkerna för att sjunga gamla sånger som hyllar den kommunistiska revolutionen.
Många i Kina, inte minst övertygade partikamrater, håller med om att den revolutionära glöden behövs för att ingjuta stolthet och enighet bakom gemensamma mål. För andra är den röda kulturkampanjen en ovälkommen påminnelse om ett av de mörkare kapitlen i Kinas turbulenta historia. De är skakade över återupplivningen av Maoism och röd kultur och vill påminna om brotten som begicks under Kulturrevolutionen då rödgardister ignorerade alla mänskliga rättigheter.

Ett historiskt bildspel på The Washington Post.
Läs Keith B Richburgs text här: ”China’s ‘red culture’ revival unwelcome reminder to some”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 26 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar