söndag 17 juli 2011

President Karzais halvbror dödad


Ahmed Wali Karzai, bror till Afghanistans president, var Kandahars inofficiella kung, ordförande för Kandahars provinsparlament och en av landets allra mest inflytelserika personer. Ahmed Wali Karzai var Hamids Karzais mäktige halvbror. Ingenting hände där utan hans vetskap och medgivande. Den som ville ha ett jobb eller lösa en tvist vände sig till Karzai. Genom sitt stora nät av personliga allianser utgjorde han den stödpelare som presidenten använde som medel för att kunna utöva inflytande i det vidsträckta landet utanför Kabul.
Ahmed Wali Karzai har stått emot de medierapporter som anklagat honom för att profitera på narkotikahandeln i landet och för suspekta markaffärer. Han tillbakavisade anklagelserna som politiskt motiverade med syfte att destabilisera regeringen och familjen Karzai.
I tisdags förmiddag sköts Karzai i sitt hem av chefen för hans livgarde. Bara några timmar efter mordet tog talibanerna på sig skulden. I en kommuniké meddelade de att livvakten sedan länge hade varit deras kontaktman "i huset" och att han "med Guds hjälp tog chansen att skjuta Karzai". Mördaren hade tjänat Karzai i sju år.
På bilden Ahmed Wali Karzai, till vänster, tillsammans med andra afghanska krigsherrar. Till höger: The Karzai Brothers.

Läs artikeln i The Guardian: "The king of Kandahar is dead – who will succeed Ahmed Wali Karzai?", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Tidigare artikel om Ahmed Wali Karzai: "Brother of Afghan Leader Said to Be Paid by C.I.A".
Mer om bröderna Karzai i en artikel i Tempus i höstas: "Den afghanska eliten lever loppan i Dubai".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar