fredag 8 juli 2011

Se upp för katten (Für die Katz)


Där finns ingen tydlig huvudperson, även om Alma Linén, innehavare av gästgivaregården och hennes granne, bonden Gottfrid Bengtsson, närmast kan betraktas som sådana. Alma spelas av Sarah Thörnqvist, som alltid är ett säkert kort, en bestämd person som är van att klara sig själv. Gottfrid spelas av Nils-Gunnar Snygg, också ett säkert kort men han får inte till det riktigt med denna roll. Han blir en parodi på sig själv med alla svordomar och hot och nya och gamla invektiv som han strör omkring sig. Det blir bara för mycket.
I stället får man glädja sig åt den alltmer skickliga Therese Erch som i likhet med Linus Ask svarar för många goda sång- och dansnummer. Och visst är Anders Rufelt kul, liksom Li Nilsson, båda tjänstefolk på gästgivaregården. Bild på ensemblen.
Humor, javisst, men något saknas i frånvaro av Pierre Malmqvist. Ingen kan ersätta honom när det gäller buskis. Närmast kommer Joakim Kjellberg som åtminstone är rolig när han låtsas dansa. "Für die Katz" säger man när man får alldeles för lite betalt när man gör någon en tjänst eller säljer en vara (det räcker bara till katten, skulle man kunna säga på svenska).
Och var kommer katten in? Det blir bråk mellan grannarna när Alma Linéns katt Jesper tar Gottfrid Bengtssons kycklingar. Gottfrid skjuter katten. Alma kräver Gottfrid på 100 kronor i skadestånd. Gottfrid vägrar betala. Men det var räven som tog kycklingarna och Almas katt kommer tillbaka livs levande.
Für die Katz är ett folklustspel av August Hinrichs i översättning av Sven-Otto Lindkvist. För sångtexterna svarar Sven Bjerstedt med den äran. Kul med nya texter till kända melodier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar