onsdag 20 juli 2011

I mörkaste Småland


Matine film på TV 1 är en svensk långfilm från 1943. Detsamma som mitt födelseår. Jag blir nostalgisk vid åsynen av gamla ånglok som då var symboler för ”högst uppskruvade hastigheter”. Och marknader och nöjefält som på Piratens tid. Riktigt underhållande. Kul avsnitt ”Militär på Rönneslätt”.
Det är en folklivsskildring i småländsk sekelskiftesmiljö efter tre Albert Engström-berättelser, ”Tattare”, ”Går-botten”, och ”Älg”. Med folkhumor skildras de vanliga människornas vardag i de karga tegarnas Småland. Där finns mycket burlesk humor som man känner igen från gamla Åsa-Nisse filmer. I vissa avsnitt är han själv med liksom hustrun Eulalia. Filmen är full av bonderomantik, särskilt kampen på de karga, steniga tegarna i Småland och är en hyllning till den småländska segheten och envisheten. Det är nationalromantik eller snarare landskapsromantik med upproriska individualister
I filmen framställs tattare, eller ”totere” på småländska, som tjuv- och rackarpack. Man får uppfattningen att dessa var sin tids Hells Angels eller Blac Cobra, fräcka gangstrar med hästar i stället för motorcyklar och bilar. Detta får Michael Tapper att skriva en kritisk recension i Sydsvenskan ”Denna obekymrade normalisering av rasism”.

Några av skådespelarna är: Sigurd Wallén, Kaj Hjelm, John Botvid, Emil Fjellström och Gullan Natorp. Manus: Erik Lundegård (Eld) efter Albert Engströms berättelser. Regi: Schamyl Bauman
Filmens handling finns här.
Senast sedda ”Gammal svensk långfilm” var ”Söder om landsvägen” med Edward Persson och ”I dur och skur” Med Alice Babs och Povel Ramel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar