tisdag 26 juli 2011

Straffångar används som kanonmat


Burmas krigsmakt utnyttjar fångar som bärare och sköldar mot anfall. Dessa arbetar under livsfarliga förhållanden. Burmas armé gör sig enligt människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Karen Human Rights skyldig till krigsförbrytelse. Bärarnas uppgift är bland annat att gå genom minerade fält före soldaterna och tjäna som deras skottsköldar. Fångar som skadas får ingen hjälp. De får inte heller tillräckligt med mat och de utsätts för tortyr och misshandel. Den burmesiska regeringen struntar i att landets militärer bryter mot de mänskliga rättigheterna. Burma styrs sedan ett halvt sekel av militärer. Och fortsätter med detta även om de formellt lämnat över till en civil regering.
Human Rights Watch föreslår tillsättandet av en FN-sponsrad undersökningskommission med uppdrag att utreda brotten mot de folkrättsliga och mänskliga rättigheterna i Burma.

Läs artikeln i Neue Zürcher Zeitung: "Wer versucht zu fliehen, wird erschossen", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2011.
Läs rapporten från Human Rights Watch och Karen Human Rights här: "Dead men Walking".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar