onsdag 13 juli 2011

Sydsudan ser dagens ljus

Denna vecka föds en ny stat i Afrika när det oljerika södra Sudan förklarar sig självständigt. Men konflikten mot norra Sudan och ett stort antal krigsherrar med varierande ambitioner dämpar glädjen.
Lördag 9 juli förklarar sig Sydsudan självständigt. Sudan, Afrikas största land, förlorar en fjärdedel av sitt territorium, världen får en ny stat, Förenta nationernas 193:e medlemsstat som blir Afrikas yngsta land. Det råder brist på allting som en fungerande stat behöver. Här saknas lärare och skolor, läkare och sjukhus, broar och regntåliga vägar.
Regeringen i Khartoum gör ingenting för att bidra till stabiliseringen i söder. Varför skulle den det? Norra Sudan har en statsskuld på ca 38 miljarder dollar, men den främsta anledningen till regimens avoga inställning är att striden om oljeintäkterna inte är löst.
Ett halvdussin krigsherrar, som tidigare kämpade i befrielsearmén, underblåser också konflikter. Fram till folkomröstningen i januari i år höll de sig lugna, därför att de inte ville äventyra självständigheten, men de har aldrig blivit helt integrerade i det som nu blir Sydsudan. Sedan i februari anfaller de på nytt byar och militärförläggningar, stjäl boskap och lägger ut minor.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Southern Sudan Prepares for Independence", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Tidigare bloggar om Sudan: 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar