tisdag 15 december 2009

Återvinn värmeljusen

Den här hösten har jag köpt ovanligt många värmeljus och jag har också fått några ovanliga sorter i present. Det blir snart stora mängder "brunna" ljus och det kändes märkvärdigt att kasta aluminiumformerna i hushållssoporna. Så jag började samla dem i påsar för inlämning på återvinningsstationen i Beddingestrand. I bland brinner inte all stearinen upp så nu samlar jag in den separat för att kunna lämna in ljushållarna som ren metall. Det kändes lite nördigt att hålla på så här. Men nu har jag läst en tidningsartikel i Sydsvenskan om hur bra det är att göra som jag ur miljösynpunkt men också av ekonomiska skäl. Aluminium är ju en metall som kräver mycket elektricitet för sin framställning. Däremot är energibehovet för att återvinna aluminium mycket mindre. Bara 5 % av vad som krävs för nyproduktion. Se information på Sopor.nu.
225 ton aluminium går åt årligen i Sverige till värmeljus. 1000 ton koldioxid släpps ut för att producera detta.
Men den bästa miljöåtgärden är naturligtvis att varken köpa eller bränna värmeljus. När ljusen brinne bildas det ju också "växthusgaser". Man ska egentligen låta bli att elda. Ta på varma kläder i stället.
På Facebook svarar två vänner, Veronika Persson och Kristina Lindberg att de självklart återvinner ljushållarna till värmeljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar