söndag 27 december 2009

Stjärnorna på slottet, Siw Malmkvists dag


Start för fjärde årgången av "Stjärnorna på slottet" på SvT 1. Det blev en lättsam historia utan gräl och konflikter. Kanske har deltagarna kommit överens om att inte låta sig provoceras varken av programledning eller massmedia. Stjärnorna denna gång, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren, Kjell Bergqvist och Tommy Körberg samlades på ångaren Wilhelm Tham. Under en vecka bodde de ihop på Thorskogs slott norr om Göteborg.
Veckan börjar med Siw Malmkvists dag. Hon är 72 år, sångerska och scenartist och är sambo med skådespelaren Fredrik Ohlsson. Hon slog igenom 1959 som värdinna i Lennart Hylands tv-program "Stora famnen". Samma år vann hon Melodifestivalen med låten "Augustin".
- Jag växte upp i Borstahusen utanför Landskrona i ett barnrikehus. Jag har åtta syskon och det var nog 90 barn i huset. Vi hade väldigt roligt!
Siw har en gigantisk lista på allt hon gjort: Spelat in 640 låtar på nio språk, spelat musikal och fars, gjort Astrid Lindgrens egen Pippi Långstrump, haft en jättekarriär i Tyskland, sjungit i Melodifestivaler och Eurovision Song Contest. Och odödliggjort låtar som Flickor bak i bilen, Tunna skivor, Mamma är lik sin mamma.
Sivs pappa var dräng och hennes mamma var piga och hemmafru. Siw har gjort världens klassresa. Det är säkert en orsak till hennes enorma framgångar. Jag tror att det är svårare att uppnå en "hållbar" utveckling om man föds med en silversked i munnen, blir bortskämd, och därför faller vid första motgång, tar till droger och dör i förtid.
För mig var hela programmet en nostalgisk resa. Siws underbara låtar från femti- och sextitalen låg som bakgrundsmusik och gav rysningar av glädje. Meg Westergren som är sex år äldre än jag sammanfattade dagen som en "mfl-dag", ett minne för livet. Björn Ranelid beskrev Siws liv poetiskt som att "hon gjort en resa från hjärtat till ögat, den längsta resa man kan göra".

Stjärnorna på slottet på Wikipedia. Bloggar om "Stjärnorna": 2008, 2007 och 2005.
Anders Björkman i Expressen "Siw-Malmkvist-ar-storsta-stjarnan-pa-slottet".
Martin Gustafsson i Aftonbladet "Siw fick Pippi-roll efter Astrids krav".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar